ثبت برند بدون ثبت شرکت، برای کارگاه های تولیدی که کوچک هستند و یا اشخاصی حقیقی که می خواهند، خدمات تخصصی را بدون ثبت شرکت ارائه بدهند امکان پذیر می باشد و آن ها می توانند نسبت به ثبت قانونی برند خود اقدام نمایند. در مقابل؛ کسانی که کالایی را تولید کرده و یا خدماتی را ارائه میدهند، میتوانند پس از ثبت شرکت، اقدامات لازم برای ثبت برند را انجام دهند. چرا که داشتن نام تجاری، موجب تبلیغات موثرتری برای عرضهی خدمات میشود. با توجه به این موارد میشود گفت که ثبت شرکت به طور کامل با ثبت برند متفاوت میباشد و ثبت برند بدون ثبت شرکت نیز امکان پذیر میباشد.
ثبت برند چیست؟
برند یک نشان دیداری است که با چشم دیده شده و با ذهن ثبت میگردد. به عبارت دیگر؛ برند یا نشان تجاری، به علامتی قابل مشاهده گفته میشود که تفاوت میان دو یا چند محصول و یا حتی خدمات فعال در یک حوزه را نشان میدهد. هدف از ثبت برند نیز شناسنامه دار کردن محصولات و یا خدمات یک شرکت میباشد. همانطور که گفته شد، گاهی نیز کارگاههای تولیدی کوچک و یا افراد برای نشان دادن خدمات خود اقدام به ثبت برند بدون ثبت شرکت میکنند.
ثبت برند به طی مراحلی قانونی برای ثبت یک نام تجاری، علامت و یا لوگو، به نام یک یا چند نفر گفته شده که باعث میشود، برند شما از نظر قانونی به رسمیت شناخته شود. همچنین از طریق آن، کالاهای تولیدی و یا خدمات شما از دیگر کالا و یا خدمات متمایز شوند.
به طور کلی مراحل ثبت برند بدون ثبت شرکت در 4 گام اصلی به شرح ذیل میباشد؛
- انتخاب نام مناسب برند یا علامت تجاری؛ اولین گام برای ثبت برند، انتخاب نام برند میباشد. نامی که از طریق آن میتوانید سالها برای کالا و خدمات خود فعالیت کرده و در بازار معروف شوید.
- استعلام قابل ثبت بودن برند ؛ در دومین گام و قبل از ثبت برند، باید بررسی نمود که آیا این برند قبلا ثبت شده است یا خیر. در صورت وجود داشتن، امکان ثبت برند برای شما وجود ندارد.
- تکمیل و ارائهی مدارک لازم؛ پس از انتخاب نام و استعلام آن، مدارک لازم را باید تکمیل نمایید.
- ثبت نمودن اظهارنامهی علامت تجاری؛ پس از تکمیل نمودن مدارک لازم و ارائهی آن به مرجع لازم، میبایست در وبسایت مرکز مالکیت معنوی ثبت نام نموده و در جهت تایید حساب کاربری، از دفترخانه اسناد رسمی، گواهی امضا را دریافت کنید.
چرا باید برند ثبت کنیم؟
این روزها، اکثر افراد از اهمیت استفاده از برند و نشان تجاری آگاه هستند. حتی افراد حقیقی که دارای شرکت یا کارگاه های بزرگ نبوده، نسبت به خدمات و محصولات خود، اقدام به ثبت برند میکنند. در واقع حتی ثبت برند باعث متمایز کردن محصولات و یا خدمات در بازار میشود.
از دیگر علل ثبت برند این است که از این طریق، عرضهی کالا و یا خدمات خود را انحصاری میکنید. به عبارت دیگر پس از ثبت علامت تجاری، میتوانید تحت نظر قانون، از عرضه شدن خدمات و یا کالای مشابه به خدمات و یا کالای شما که از برندی مشابه با برند شما برای گمراه کردن عموم، سواستفاده میکنند، جلوگیری نمایید. چرا که اگر رقبا، از برند شما استفاده نمایند، موجب به هدف رفتن سرمایهگذاری آنها میشود. علاوه بر آن، شهرت و اعتبار آنها نیز، زیر سوال میرود.
به همین دلیل حتی در کسبوکارهای کوچک نیز با ثبت برند بدون ثبت شرکت، کالا و خدمات هر چند کوچک خود را، انحصاری میکنند. در واقع ثبت برند، در جهت حفاظت از منافع معنوی و مادی هر فردی، لازم و ضروری میباشد. با این وجود، بسیاری از برندهای شناخته شده در کشور، ثبت قانونی نشدهاند. به همین علت، همیشه در معرض خطر سوءاستفادهگران میباشند.
همچنین بخوانید : ثبت شرکت ارز دیجیتال
آیا ثبت شرکت بدون ثبت برند امکان پذیر است؟
ثبت شرکت، اعتبار قانونی یک شرکت میباشد. در واقع تمایل به همکاری اشخاص و دیگر شرکتها با فعالیت قانونی و رسمی شرکت را به دنبال دارد. اما لازم به ذکر است بسیاری از افراد که کالا و یا خدماتی را ارائه داده و یا شرکتی را ثبت میکنند و یا نام آن کالا و خدمات را بر روی شرکت خود میگذارند، بر این تصور هستند که کسی نمیتواند به نام آنها، خدمات و یا فعالیتی مشابه را انجام دهند. اما این تصوری بسیار اشتباه است. در واقع ثبت نام شرکت، موجب این نمیشود که اشخاص دیگری از نام خدمات و یا محصول یک شرکت، سوءاستفاده نکنند!
در مورد ثبت شرکت بدون ثبت برند باید بدانید که با ثبت نام شرکت، تنها نام تشکل حقوقی خود را ثبت مینمایید. در جهت حفاظت از خدمات و محصولات خود، بایستی نسبت به ثبت برند اقدام نمایید. همانطور که در مورد ثبت برند بدون ثبت شرکت صحبت کردیم، در اینجا نیز میتوان گفت درصورت عدم ثبت برند، موجب سوءاستفادهی دیگران از خدمات و یا کالاهای ارائه شده توسط یک شرکت را به دنبال دارد.
مدارک لازم برای ثبت برند
مدارک لازم برای ثبت برند و همچنین ثبت برند بدون ثبت شرکت برای افراد حقیقی و حقوقی متفاوت میباشد. این مدارک را در ذیل برای شما نام بردهایم؛
- مدارک مورد نیاز در جهت ثبت برند برای افراد حقیقی
- کپی از شناسنامه
- کپی از کارت
- ارائهی کارت بازرگانی، در صورت استفاده از حروف لاتین در برند
- کپی از مجوز فعالیت، مانند جواز تاسیس، پروانهی ساخت، جواز کسب، پروانهی بهرهبرداری و دیگر گواهیهای فعالیتی که از طریق ادارههای نظارتی و یا حاکمیتی دولت، صدور شده باشد.
- مدارک مورد نیاز در جهت ثبت برند برای افراد حقوقی
- کپی از شناسنامه
- کپی از کارت ملی
- کپی از روزنامهی تاسیس و آخرین تغییرات مربوط به شرکت
- کپی از مجوز فعالیت، مانند جواز تاسیس، پروانهی ساخت، جواز کسب، پروانهی بهرهبرداری و دیگر گواهیهای فعالیتی که از طریق ادارههای نظارتی و یا حاکمیتی دولت، صدور شده باشد.
- ارائهی کارت بازرگانی، در صورت استفاده از حروف لاتین در برند
نکتهی قابل ذکر این میباشد که اگر از حروف لاتین در ثبت برند استفاده نشه باشد، ارائهی کارت بازرگانی لزومی ندارد.
مطلب پیشنهادی : راهنمای اخذ پروانه بهره برداری
زمان تقریبی برای ثبت برند
همان طور که ذکر کردیم، اولین گام در ثبت قانونی علامت تجاری و همچنین ثبت برند بدون ثبت شرکت، استعلام نام برند و علامت تجاری میباشد. این اقدام، موجب تسریع روند ثبت علامت تجاری میشود. چرا که اگر نام پیشنهادی برای برند، تکراری باشد، موجب بازگشت زدن درخواست متقاضی توسط مرکز مالکینت معنوی میشود. همچنین از زمانی که اظهارنامه به مرکز مالکیت معنوی ارسال میگردد، 30 تا 45 روز کاری برای صادر شدن آگهی تقاضا، زمان لازم میباشد.
پس از آن که آگهی اول در روزنامهی رسمی کشور منتشر گردید، از عموم مردم درخواست میشود که به مدت یک ماه، اگر با نام و نشان این برند، ارتباط و یا تعارضی دارند، اعلام نمایند. پس از گذشت این مراحل ، یک بازهی چهار هفتهای نیز لازم میباشد تا گواهی مربوط به ثبت برند، صادر گردد. در نهایت، این فرآیند با منتشر کردن آگهی دوم در روزنامه به اتمام میرسد. به طور کلی زمان تقریبی برای ثبت برند در ایران نزدیک به 3 ماه وقت لازم دارد.
جمع بندی
ثبت برند به ارتقا جایگاه شغلی و همچنین فعالیت شما، کمک شایانی میکند. ثبت برند برای شرکتها و کارگاههای بزرگ و همچنین ثبت برند بدون ثبت شرکت در کسب وکار کوچک نیز، این امکان را فراهم کرده تا از خطر سوء استفاده از برند، توسط سایر افراد، جلوگیری شود.